Κωδικός Μαθήματος

ΠΠΣ-181

Εξάμηνο Μαθήματος

1ου Εξαμήνου

Πιστωτικές Μονάδες

7,5

Ηλεκτρονικό Υλικό

Κατηγορία Μαθήματος

Υποχρεωτικό

Διδάσκοντες Μαθήματος

Στόχος

Σκοπός του μαθήματος είναι να καταστήσει τους φοιτητές ικανούς να προβαίνουν σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την ανάπτυξη αποτελεσματικών και αποδοτικών πληροφοριακών συστημάτων κατά οργανωμένο τρόπο (κατάλληλων πληροφοριακών συστημάτων που αφορούν στην παροχή πληροφοριών για την υποστήριξη ανθρώπινων σκοπούμενων δράσεων). Σ’ αυτό το πλαίσιο, παρουσιάζονται οι διάφορες έννοιες που υπεισέρχονται στη διαδικασία ανάπτυξης πληροφοριακών συστημάτων και αναλύονται πολλά από τα θέματα που χρήζουν αντιμετώπισης (τεχνικά, κοινωνικά, λειτουργικά και οικονομικά) κατά τη διαδικασία αυτή. Για πολλές από τις έννοιες που υπεισέρχονται παρέχεται το θεωρητικό τους υπόβαθρο, προκειμένου να καταδειχθεί η θεμελίωσή τους και να διευκολυνθεί η βαθύτερη κατανόησή τους, ενώ παρατίθεται σημαντικός αριθμός παραδειγμάτων με σκοπό την αντιστοίχιση των εννοιών αυτών σε προβλήματα του πραγματικού κόσμου. Η θεμελίωση του μαθήματος βασίζεται στη συστημική θεώρηση των πληροφοριακών συστημάτων ως συστημάτων ανθρώπινης δραστηριότητας τα οποία στοχεύουν στην επίλυση (με εφικτές και ευκταίες λύσεις) προβλημάτων του πραγματικού κόσμου.Γενικά, οι φοιτητές εκπαιδεύονται:

  • στη χρήση ευρέως αποδεκτών και σύγχρονων μεθοδολογιών για την ανάπτυξη πληροφοριακών συστημάτων σύμφωνα με τις τρέχουσες βέλτιστες πρακτικές,
  • στον ορισμό των τεχνολογικών, οικονομικών και λειτουργικών παραγόντων που υπεισέρχονται προκειμένου να επιλεγεί η βέλτιστη δυνατή λύση αναφορικά με την ανάπτυξη και πραγμάτωση πληροφοριακών συστημάτων.
  • Επιπλέον, οι φοιτητές εκπαιδεύονται στον καθορισμό των διαδικασιών εξέλιξης πληροφοριακών συστημάτων μέσω της διαλειτουργικότητας υπαρχόντων συστημάτων για τη διασφάλιση παρελθουσών επενδύσεων και της κεφαλαιοποίησης από τη χρήση της σύγχρονης ψηφιακής τεχνολογίας.

Έτσι, από το μάθημα αυτό, οι φοιτητές αναμένεται να αποκτήσουν σημαντικές τεχνικές γνώσεις και δεξιότητες στην ανάπτυξη, εγκατάσταση, λειτουργία και αξιολόγηση σύγχρονων πληροφοριακών συστημάτων, από τη σύλληψη των αντιστοίχων έργων μέχρι την πραγμάτωση και τη θέση σε παραγωγική λειτουργία αυτών.

Οι φοιτητές μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος θα μπορούν:

  • να κατανοούν τα βασικά στοιχεία των πληροφοριακών συστημάτων καθώς και τις επιχειρηματικές διαδικασίες που υλοποιούνται μέσω των συστημάτων,
  • να γνωρίζουν τα κύρια χαρακτηριστικά των τρόπων ανάπτυξης των ΠΣ και των δυσκολιών που παρουσιάζονται για την υλοποίησή τους,
  • να υλοποιούν προγράμματα υλοποίησης πληροφοριακών συστημάτων με χρήση τεχνικών και μεθοδολογιών προγραμματισμού.

Μαθησιακά Αποτελέσματα

  • Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών, με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών
  • Προσαρμογή σε νέες καταστάσεις
  • Λήψη αποφάσεων
  • Ομαδική εργασία
  • Εργασία σε διεπιστημονικό περιβάλλον
  • Σχεδιασμός και διαχείριση έργων
  • Άσκηση κριτικής και αυτοκριτικής
  • Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης

Περιεχόμενα Μαθήματος

  • Συστημική ανάλυση

    Αρχές συστημικής ανάλυσης, συστήματα ανθρώπινης δραστηριότητας, συστημική σκέψη, ανάλυση συστημάτων, ορισμός και επίλυση προβλημάτων πληροφοριακών συστημάτων, συστημική προσέγγιση των πληροφοριακών συστημάτων, είδη πληροφοριακών συστημάτων.

     

  • Οργανισμός ως πλαίσιο ανάπτυξης πληροφοριακών συστημάτων

    Ο οργανισμός ως σύστημα, ο οργανισμός ως πλαίσιο αναφοράς για την ανάπτυξη πληροφοριακών συστημάτων, η έννοια του οργανισμού στα πληροφοριακά συστήματα, οργανωσιακός ανασχεδιασμός υποβοηθούμενος από πληροφοριακά συστήματα.

     

  • Κατασκευή πληροφοριακών συστημάτων

    Κύκλος ζωής ανάπτυξης πληροφοριακών συστημάτων, πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, συμμετοχή των χρηστών, διαγράμματα αναπαράστασης λειτουργιών, διεργασιών και δεδομένων. Ανθρωποκεντρική και συμμετοχική ανάπτυξη πληροφορικών συστημάτων. Προσδιορισμός απαιτήσεων. Κατασκευή πρωτοτύπων. Διαλειτουργικότητα.

     

  • Μεθοδολογίες πληροφοριακών συστημάτων

    Γενική μεθοδολογική προσέγγιση της ανάπτυξης πληροφοριακών συστημάτων, Μεθοδολογίες ανάπτυξης πληροφοριακών συστημάτων, μεθοδολογίες κύκλου ζωής, εξελικτικές μεθοδολογίες ή μεθοδολογίες ταχείας ανάπτυξης εφαρμογών, μεθοδολογία RUP, διαγράμματα ενιαίας γλώσσας μοντελοποιήσεων (UML), μεθοδολογίες ευέλικτης ανάπτυξης συστημάτων (Agile Systems Development).

    Εφαρμογή μεθοδολογιών και χρήση εργαλείων DevOps για τη συνδυαστική υλοποίηση προσεγγίσεων ανάπτυξης (Development) και των λειτουργιών (Operations). Αξιοποίηση πρακτικών (CI/CD), συνεχής ενοποίηση (Continuous Integration) και συνεχής παράδοση (Continuous Delivery/ Deployment).

     

  • Ασφάλεια πληροφοριακών συστημάτων

    Πολιτικές ασφάλειας πληροφοριακών συστημάτων. Πολιτικές ασφάλειας λογισμικού και δεδομένων. Πολιτικές ασφάλειας με βάση τους ρόλους των χρηστών. Μηχανισμοί επιβολής της ασφάλειας.

     

  • Πραγμάτωση πληροφοριακών συστημάτων

    Επιλογή τεχνολογικών λύσεων. Ανάπτυξη πληροφοριακών συστημάτων εντός (Ανάπτυξη και πραγμάτωση πληροφοριακών συστημάτων στο νέφος. Πλεονεκτήματα και ενδεχόμενα μειονεκτήματα. Τεχνολογίες νέφους για πληροφοριακά συστήματα. Kybernetes.

     

  • Διαχείριση έργων πληροφοριακών συστημάτων

    Διαχείριση έργων ανάπτυξης πληροφοριακών συστημάτων: Σύλληψη, Ορισμός, Εκτέλεση, Λειτουργία. Προγραμματισμός, στελέχωση και οργάνωση έργων ανάπτυξης πληροφοριακών συστημάτων. Διαγράμματα PERT και GANTT. Επιλογή ανάπτυξης και/ή εγκατάστασης και/ή λειτουργίας συστήματος εντός (in-house) ή από εξωτερικό φορέα (outsourcing).

Βιβλιογραφία